De beste bloemkoolrecepten: Een zomers, Nederlands perspectief
Een toewijding aan eenvoudige, gezonde voeding is altijd een kenmerk geweest van de Nederlandse keuken, zelfs tot ver in de 21e eeuw. Volgens de Good Enough to Eat-index van Oxfam staat Nederland zelfs op de eerste plaats ter wereld als het gaat om de meest overvloedige, betaalbare en voedzame voeding, inclusief eieren, zuivel, vlees en groenten.
Nederlanders eten veel bloemkool! Niet zo vreemd, want bloemkool is al decennialang een betaalbare en beschikbare groente in Nederland. Het wordt voornamelijk geteeld in West-Friesland (Noord-Holland), op de eilanden en rond Venlo in Limburg.
Bloemkool is bovendien een veelzijdige groente: makkelijk en snel te bereiden en redelijk neutraal van smaak. Tegenwoordig wordt bloemkool zowel rauw gegeten (in salades of met een dip), als gekookt, als vervanging van rijst of aardappelpuree in koolhydraatarme recepten, of verwerkt in ovenschotels met kaas, romige soepen of als hoofdgroente in het traditionele Nederlandse AGV-menu (Aardappelen, Groente, Vlees).
Voedingswaarde van Bloemkool:
Rijk aan vezels
Goede bron van antioxidanten
Bevat veel choline en sulforafaan
Weinig calorieën
Als je wilt experimenteren met deze ogenschijnlijk eenvoudige groente, volgen hier enkele recepten om je avontuur met bloemkool op z’n Nederlands smakelijk en eenvoudig te maken!
Dit recept wordt op grootmoeders wijze geserveerd: gekookt met een "papje", oftewel een witte saus. Traditioneel geserveerd met gekookte aardappelen en gehaktballen, maar het combineert goed met vrijwel elke soort eiwit. Qua kleur is het een vrij beige bord, maar het is zo’n troostrijk gerecht! Zachte bloemkoolroosjes, overgoten met een zijdezachte saus op smaak gebracht met zout, peper en nootmuskaat – hiermee zit je altijd goed.
Maak de saus idealiter met het kookvocht en voeg op het einde een scheutje room toe voor extra bloemkoolsmaak. Kook de bloemkool niet te lang, zodat zoveel mogelijk voedingsstoffen behouden blijven. Het overgebleven kookvocht kun je pureren met de restjes van de volgende dag om er een heerlijke bloemkoolsoep van te maken!
Ingrediënten:
1 kg bloemkool, gewassen en in roosjes verdeeld
1,2 liter water
1 theelepel zout
Voor de saus:
50 gram boter
50 gram bloem
500 ml melk of kookvocht
Zout, witte peper, nootmuskaat
Bereiding:
Breng het water aan de kook, voeg zout en bloemkool toe. Kook op middelhoog vuur ongeveer 15 minuten tot de gewenste gaarheid.
Giet af, vang het kookvocht op en meet 500 ml af.
Smelt de boter in de lege pan (niet bruin laten worden). Roer met een houten lepel de bloem erdoor tot een pasta ontstaat. Voeg al roerend langzaam het kookvocht of de melk toe. Blijf roeren tot de saus dik en glad is.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Voeg de bloemkool toe aan de saus en roer even door. Je kunt de saus ook apart serveren.
Bestrooi vlak voor het serveren met een snufje nootmuskaat. Serveer met gekookte aardappelen.
Ingrediënten:
1 hele bloemkool
Olijfolie (of avocado-olie)
Knoflook (vers of poeder)
Parmezaanse kaas (geraspt)
Gedroogde basilicum en peterselie
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Was de bloemkool, dep droog, verwijder de buitenste bladeren en snijd de onderkant plat.
Meng in een kommetje de olie, knoflook, kaas en kruiden.
Plaats de bloemkool met de kern naar boven in een grote braadpan.
Giet de helft van de saus over de bloemkool zodat alle kanten bedekt zijn. Draai om en bestrijk de bovenkant met de rest van de saus.
Dek de pan af en bak 35-40 minuten tot de bloemkool zacht is (controleer met een vork).
Haal de deksel eraf, strooi extra Parmezaanse kaas erover en zet 5 minuten onder de grill tot goudbruin.
Serveer warm met je favoriete bijgerechten.
Ingrediënten:
1 kg bloemkool, gewassen en in roosjes verdeeld
1,2 liter water
1 theelepel zout
Voor de saus:
50 gram boter
50 gram bloem
500 ml melk of kookvocht
113 gram geraspte kaas
Zout, witte peper, nootmuskaat
Voor de gratin:
60 gram paneermeel of Panko
55 gram boter (verdeeld)
Bereiding:
Breng water aan de kook, voeg zout en bloemkool toe. Kook ongeveer 15 minuten.
Giet af, vang het kookvocht op (500 ml).
Smelt de boter in de pan (niet bruin laten worden), roer de bloem erdoor tot een pasta ontstaat. Voeg langzaam het kookvocht of de melk toe, al roerend tot een gladde saus.
Roer de helft van de kaas door de saus en breng op smaak met zout, peper en eventueel nootmuskaat.
Voeg de bloemkool toe aan de saus en roer voorzichtig door.
Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een ovenschaal (20 x 28 cm) in.
Giet het mengsel in de schaal en verdeel gelijkmatig. Meng het paneermeel met de resterende kaas en strooi over de bloemkool.
Snijd de resterende boter in kleine stukjes en verdeel over het paneermeel.
Bak 10-12 minuten in het midden van de oven tot het goudbruin is. Eventueel nog kort onder de grill voor extra kleur.
Serveer met gekookte aardappelen, gehaktballen of braadworst. Een lepel appelmoes erbij is ook heerlijk. Perfect voor het typisch Nederlandse ‘prakken’!
Probeer deze eenvoudige maar smakelijke manieren om bloemkool op zijn Nederlands te bereiden – gezond, voedzaam en laag in calorieën!
Bronnen:
+31 613 353 198
hello@nimbleprocessing.nl
Maasboulevard 100, 3063NS, Rotterdam